Monique Breet 
beeldend kunstenaar

Over mij

Het grootste deel van mijn leven heb ik in Rotterdam gewoond. Mijn kunstopleiding heb ik aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag gedaan.  Toen ik aan de opleiding begon ging ik er vanuit dat ik me verder zou specialiseren in schilderen, maar dat liep anders! Er ging een hele nieuwe wereld voor me open en gedurende de opleiding verschoof mijn interesse naar monumentaal en digital art. In 2004 ben ik afgestudeerd met een video installatie. 

Mijn inspiratie haalde ik uit de stedelijke omgeving waar ik woonde en werkte, en dan met name de zelfkant van de maatschappij. Maar ook de christelijke religie met haar dogma's was een steeds terugkerend thema. Wat ik maakte was op z'n minst vervreemdend of verontrustend, en soms zelfs ronduit shockerend. Niet dat ik gebukt ging onder deze zware thematiek hoor, integendeel! Ik vond het juist geweldig om hier mee bezig te zijn; het was een onuitputtelijke bron van inspiratie. 

Direct na de academie heb ik samen met een vriend het nogal opportunistische idee opgevat om een komische speelfilm te gaan maken. Ik verzon een verhaallijn met alle toeters en bellen er omheen, zoals personages, locaties, decor etc. en begon met het schrijven van een scenario. Die vriend regelde alles rond de werving van cast en crew, apparatuur etc. En zo werd het een fantastisch project! De filmproductie tot aan de premiére heeft ruim 2 jaar geduurd. 

Daarna was de inspiratie wel zo'n beetje op. Ik genoot van het getrouwde leven, het huis, de camper, de hond, en eigenlijk vond ik dat ook wel even prima zo. Vervolgens verhuisden we naar Friesland. Ik had niet het gevoel dat ik enorm moest wennen aan de overgang van hartje Rotterdam naar een prachtige, stille omgeving met het Drents Friese Wold op fietsafstand. Qua inspiratie was het natuurlijk wel even wennen. Maar ook dat is uiteindelijk, vanuit een andere (veel relaxtere) thematiek, weer op gang gekomen (zij het met een sabbatical van een paar jaar ertussen).

Ik ben normaal gesproken al niet zo van het 'bewaren' en de verhuizing naar Friesland vond ik een goede aanleiding om rigoureus op te ruimen. Alles wat te veel ruimte in beslag nam, en waar ik op dat moment geen gevoel meer bij had of geen waarde meer aan hechtte, heb ik rücksichtslos in de container gedonderd. Het was absoluut louterend, maar helaas wel iets té rigoureus voor het vullen van deze website. 

Maar ieder nadeel heeft ook z'n voordeel, want ........ zoek je een opruimcoach bij het ontspullen, huur mij in en succes verzekerd! Je krijgt schier pleinvrees in je hoofd én in je huis!

Monique Breet